Yüksek Lisans

Akademik Birim Hakkında:

Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrencilerimizin bilimsel araştırma kabiliyetlerinin ve akademik bakış açısının geliştirilmesidir. Bu sayede; teknik bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğinin iyileştirilmesi sağlanacaktır. Bu program toplam yirmidir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Bu programda öğrenciler her biri üçer kredilik derslerden toplam 7 ders almak zorundadır. Lisansüstü dersler, danışman ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Derslerini tamamlayan öğrenciler yüksek lisans semineri vererek ardından tez danışmanının yönetiminde bir yüksek lisans tezi hazırlayarak jüri önünde savunur. Ders ve tez gerekliliklerini tamamlayarak programı başarı ile bitiren öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Yüksek lisans eğitimini Makina Mühendisliği Bölümünden alanlar yüksek lisans diploması ile birlikte yüksek mühendis olma yeterliliğini de kazanmış olur.

Birimin Amacı:

Bolu Abant İzzet Baysal üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalının eğitim amacı; Toplumumuzun refah seviyesini gelişmiş ülkeler seviyesine yükseltmek için, ülkemiz sanayisinin gerek duyduğu yetişmiş, bilgi üreten, bunları yayımlayarak topluma ve insanlığa hizmet eden mühendisler yetiştirmektir. Ulusal ve uluslararası ihtiyaçlara uygun teknolojik gelişmeyi vurgulayan, benzeri kurumlar arasında öncü bir eğitim ve araştırma kurumu olma özelliğini sürdürmektir.

Kabul Şartları:

Yüksek Lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Lisansüstü Eğitim Enstitüsü internet adresinde yayınlanmaktadır (https://lisansustu.ibu.edu.tr/)

Mezuniyet Koşulları:

Programdan mezun olabilmek için en az 120 kredi ve 2.50/4 ortalamaya sahip olmak gerekir. Tezli yüksek lisans derecesinde en az yedi adet ders, bir seminer, uzmanlık alan dersleri ve tez çalışmasından oluşur.